Protez kol, doğuştan ya da sonradan birtakım hastalıklar, iş kazaları, trafik kazaları sonucunda ortaya çıkan ampütasyon durumlarında kullanılan kol işlevini yerine getiren yapay uzuvdur.

Üst ekstremite protezlerinin 5 genel tipi vardır
Protez Kol Çeşitleri
Protez kol çeşitleri farklı açılardan farklı şekillerde sınıflandırılabilir. Aşağıda bunun bir örneğini uyguladık
- Pasif protezler.
- Vücut destekli protez (Roboteller bu sınıfa girebilir)
- Harici olarak çalışan miyoelektrik protezler
- Hibrit protezler
- Aktiviteye özel protezler
Protez, kullanıcının normal şekilde hareket etmesine ve normal bir şekilde bir görevi yerine getirmesine izin veren bir cihazdır. Uzuv, yapay bir eklem tarafından desteklenir ve doğal eklem hareketine benzer şekillerde hareket etmesine izin veren malzemelerden yapılır. En yaygın protezler kollar, bacaklar, eller ve ayaklardır. Protez parmak konusunu merak ediyorsanız o konuyla ilgili yazımızı okuyabilirsiniz: Protez Parmaklar
“Protez” terimi tıp alanında biraz farklı bir şekilde kullanılmaktadır; bir organ veya dokunun geçici veya kalıcı olarak değiştirilmesi için kullanılan herhangi bir yapay cihazı ifade eder. Bu terim, bir organ veya dokunun hastalık veya yaralanma nedeniyle hasar gördüğünde normal işlevini eski haline getiren herhangi bir şey için de kullanılabilir. Buna karşılık, “ortopedik cihaz” (veya “ortopedik protez”) terimi, yalnızca, kırıklar gibi uzuvdaki hasardan sonra işlevi eski haline getirmek için tasarlanmış gerçek kemiğe sabitlenmiş cihazları ifade eder.
Bir stoma (kese) aynı zamanda bir protez cihazı olarak da adlandırılabilir, çünkü kemik veya kıkırdak mevcut değil, daha çok bağ dokusu ve genellikle yapı için destek sağlayan bağlar ve tendonlar gibi destekleyici yapılar olan normal anatomiye benzeyecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca protez kullanımı sırasında gevşememeleri için kaslar ve tendonlar (uçlarına bağlanan tendonlar gibi) tarafından sağlanan bazı ek destekler olabilir.
Protez cihazının temel amacı, bir kişinin vücudundaki kayıp işlevi normale döndüren yapay yollarla yerine koymaktır.
Robot El Derneğinin yaptığı mekanik eller, ip ve lastiklerle yapılan mekanik düzenekle bilek hareketine bağlı kavrama hareketini yapmayı sağlar. Yurtdışında vücut destekli protez kısmında sergilenen robot eller ülkemizde ihtiyaç duyan çocuklara ücretsiz olarak uyarlanıp üretilip teslim edilmektedir. Siz de bu projeye gönüllü olarak destek olabilir daha çok çocuğun ücretsiz mekanik ellere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Gönüllü sayfasından bireysel olarak hangi konularda gönüllü olabileceğinizi formu doldurarak bize iletebilirsiniz. Kurumsal destek için info@robotel.org mail adresinden bize mail atabilir veya +90 536 035 23 71 telefon numarasında bize ulaşabilirsiniz
Aktiviteye özel protezler kullanmak da bazen normal bir el protezinden çok daha anlamlı ve verimli olabilir. Örneğin Saz çalan bir çocuk kavrama hareketinden farklı birşeye ihtiyaç duyar, veya tenis oynayan çocuk takacağı protezin kavramada sabit kalmasını isteyebilir. Bu tip özel tasarımlar bir arge isteyen uzun süreçler olduğu için çocuklara el üretmeyi öncelikli hale getirsek de bunlarla da Robot El derneği olarak ilgileniyor, böyle ihtiyaçları olanları da vaka formunu doldurmaya davet ediyoruz
Robot El Derneğine bağış yapmak isterseniz https://fonzip.com/robotel/online adresinden bize bağış ulaştırabilirsiniz
Robot El Derneğinin birlikte çalıştığı Amerika merkezli Enable grubunun bu konuda yapmış olduğu çalışmalar ayrı bağımsız projeler olarak yine açık kaynaklı olarak kullanıma sunulmuştur.