+90 536 035 23 71 info@robotel.org

Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, para kazanma arzusuyla hareket etmedikleri için kâr amacı gütmeyen kuruluşlar olarak kabul edilirler, bunun yerine parasal kazancın üzerinde bir misyona sahiptirler. Kâr amacı gütmeyen kuruluşların birçok farklı türü vardır. Bazı kar amacı gütmeyen kuruluşlar, ihtiyacı olanlara yardım etme misyonuyla hayır kurumu olarak faaliyet gösterirken, diğerlerinin de hayırsever bir amacı vardır, ancak insanlara yardım etmenin yanı sıra çevreyi veya başka bir amacı da korurlar.

Kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları yapıyor olmak o şirketin kurumun kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu göstermez. Kurumsal Sosyal Sorumluluk hakkında detaylı yazımızı okumak isterseniz linkten ulaşabilirsiniz.

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş kurmak için öncelikle bu tür bir kuruluşun ne anlama geldiğini anlamalı ve ardından planladığınız girişim için doğru olup olmadığını öğrenmelisiniz. Her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları olan birkaç tür kar amacı gütmeyen kuruluş vardır. Neyi başarmak istediğinize ve bunu nasıl başarmak istediğinize bağlı olarak, ihtiyaçlarınıza uygun bir kuruluş vardır. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

kar amacı gütmeyen kuruluş

Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar

Bu makalede, farklı kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve her bir türün avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi edineceksiniz. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş, birincil hedefi olarak kâr peşinde koşmayan bir işletme türüdür. Bunun yerine, kâr amacı gütmeyen, hayırsever veya vergiden muaf bir kuruluş olarak organize edilir ve faaliyetlerini finanse etmek için halktan ve/veya hayırsever kuruluşlardan gelen bağışlara dayanır. Terimin ilk kullanımı 1852 yılına, Providence, Rhode Island’da United Order of Non-profit Sale-Men tarafından işletilen bir bakkal dükkanının adında yer almasına dayanmaktadır. Zaman içinde terim kar amacı gütmeyen olarak kısaltılmıştır. Genelde Sivil Toplum Kuruluşları kar amacı gütmeyen kuruluş olarak geçerler.

Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluş Nedir?

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, hükümet tarafından kâr amacı gütmeyen statüsü verilen ve sahipleri için kâr elde etmeden faaliyet göstermesine izin veren bir kuruluştur. Kâr amacı gütmeyen kuruluşların birçok farklı türü vardır; ancak en yaygın olanları şunlardır:

– Dernekler: Bu kuruluşlar, vahşi yaşamın korunması veya sanat gibi belirli bir amaç veya ilgi alanını desteklemeye adanmıştır. Üyeleri tarafından seçilen ve genellikle amaca ilgi duyan bireylerden oluşan bir yönetim kurulu tarafından yönetilirler. Robot El derneği bir kar amacı gütmeyen kuruluş olarak dernek statüsünde yer almaktadır (Robotel Derneğinin konusu olan eli parmağı olmayan çocuklara ücretsiz desteğimiz hakkında bilgi almak isterseniz
Hangi Tasarım Uygun
Medyada Robotel

Hayır Kurumları: Hayır kurumları, ihtiyaç sahiplerine yardım sağlamaya adanmış kar amacı gütmeyen kuruluşlardır. Bu kuruluşlar genellikle faaliyetlerini finanse etmek için halktan parasal bağış talep ederler; ancak bazı hayır kurumları belirli programlar için devlet fonu da almaktadır.

Vakıflar: Vakıflar, diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlar için mali destek kaynağı olarak hizmet vermek üzere kurulan ve işletilen kar amacı gütmeyen kuruluşlardır.

Devlet kurumları: Bu kuruluşlar, devlet kurumları tarafından kamu için hizmet vermeye adanmış departmanlar olarak işletilmektedir.

Dini kuruluşlar: Bu kuruluşlar belirli bir dini desteklemeye adanmıştır.

Fayda Şirketleri

Bir fayda şirketi, kararlarının toplum ve çevre üzerindeki etkisini dikkate alması gereken bir şirket türüdür. Fayda şirketlerinin arkasındaki kavram, kâr amacı güden ve gütmeyen kuruluşların bir karışımını oluşturmaktır. – Fayda şirketleri, hissedarları için para kazanmaktan daha fazlasını yapması gereken şirketlerdir. Kârlarını maksimize etmenin yanı sıra, kararlarının toplum ve çevre üzerindeki etkisini de dikkate almak zorundadırlar. – Fayda şirketlerinin arkasındaki konsept, kar amacı güden ve gütmeyen kuruluşların bir karışımını oluşturmaktır. Buradaki fikir, şirketlerin hissedarları için para kazanmaktan daha fazlasını yapmaları gerektiğidir. Ayrıca kararlarının toplum ve çevre üzerindeki etkisini de göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Ülkemizde fayda şirketleri ile ilgili henüz bir karar çıktığından haberdar değiliz. Bu konuda çalışmaları büyük bir merakla bekliyor olacağız.

Kooperatif Kuruluşlar

Kooperatif, üyelerine mal veya hizmet sağlamak için demokratik bir şekilde faaliyet gösteren, üyelerin sahip olduğu bir işletmedir. Kooperatifler, üyelerine mal veya hizmet sağlamanın yanı sıra kamuya sosyal veya kültürel faydalar da sağlayabilir. Kooperatifler kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ya da kâr amacı güden işletmeler olarak örgütlenebilir. Genel olarak, kâr amacı gütmeyen kooperatifler ortaklarına aittir, sosyal fayda sağlar ve demokratik bir şekilde yönetilir. Öte yandan, kâr amacı güden kooperatifler ortaklarına aittir ve ortaklarına mal veya hizmet sağlarlar. – Kâr amacı güden ve gütmeyen kooperatifler arasındaki temel fark, kâr amacı gütmeyen kooperatiflerin kamuya sosyal fayda sağlaması, kâr amacı güden kooperatiflerin ise ortaklarına mal veya hizmet sağlamasıdır.